2013. 07. 26.
Logikai-filozófiai zajértekezés.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Ha azt mondom: Matmos, kinek mi jut eszebe? Esetleg azt is hozzatehetem, hatha segit, hogy Vague Terrain. Igy mar valoszinuleg remlik valami az idosebb generacionak, foleg azoknak, akik szeretik a kepregenyeket es a mozikat. Viszont ma zenelunk, igy azutan... nem, nem filmzenet fogunk hallgatni, hanem egy talan meglepo zsanert, elektronica-t. Nem szokatlanul viszont annak egy igen-igen kulonos, bizarr kepviselojet, a Matmos nevu duot Baltimore-bol.

A jelzok nem veletlenek. Nehez lenne akarmit is mondani a kettost alkoto ket ferfiurol, Drew Daniel-rol es Martin Schmidt-rol, ami nem szokatlan es furcsa. Mondjuk kezdjuk azzal, hogy nagy valoszinuseggel a kortars zene egyik legintellektualisabb alkotoirol van szo. Schmidt a San Francisco Art Institute Uj Mufajok tanszeken volt professzor, vizualis muvesz, mig Daniel a nagydoktorijat (Ph.D) a melankólia irodalmi kultuszából irta es most nem is akarhol, hanem a John Hopkins egyetemen az angol tanszek egyik professzora. 2006-os albumuk, amirol idehoztam a nyito darabot, szamtalan utalast tartalmaz a tortenelem, az eloadomuveszet, kepzomuveszet, a pop-kultura es irodalom jol ismert kepviseloire; olyannyira, hogy minden egyes opusz egy-egy konkret szemelynek szol: folbukkan ebben a kulonos elektronikus kavalkadban tobbek kozott William S. Burroughs, Boyd McDonald, Valerie Solanas, II. Lajos kiraly, Larry Levan, James Bidgood, Patricia Highsmith.1

Es persze: Wittgenstein.

A  lemez nyito dala (ha lehet ezt a kifejezest hasznalni itt), a "Rózsák és fogak Ludwig Wittgenstein-nek" cimet viseli (ahogy a cd cime - The Rose Has Teeth in the Mouth of a Beast - is utal a filozofusra) es talan a leghagyomanyosabb musique concrète darab. Egy masik igen hires eloado, Laetitia Sonami olvas fol nekunk egy reszletet Wittgenstein egy kesei muvebol (Filozófiai vizsgálódások), rozsakrol, tehenlepenyekrol, rozsafogakrol, mifenekrol. ("Egy ujszulottnek nincsenek fogai. A libaknak sincsenek fogaik. A rozsanak sincsen foga.") A fololvasast idonkent megszakitjak mas, remek hangok es emberek, mondjuk peldaul egy helyutt Björk-öt halljuk hirtelen (akinek két lemezén is közreműködött mellesleg a Matmos). De ami igazan remek ebben a kozel harom es fel percben, az a zsenialis, nem is tudom, talan csoszogo? ritmus, amit allitolag teljes egeszeben "rozsak, fogak, tehenek, tragya (?) es libak manipulalt zajaibol" krealtak. (Peldaul ugy, hogy a vonosokon valodi rozsakkal jatszottak vonok helyett. Hogy a tehenszart hogyan vontak bele az alkotofolyamatba, arra isten bizony nem vagyok tul kivancsi.)2

Ma tehat a Matmos fog nekunk logikai-filozófiai zajértekezést tartani.

__________________________

1 Hogy a mu "hivatalos" koncepciojat idezzem, a 10 darab mindegyike egy tortenelmileg vagy kulturtortenetileg fontos meleg figura eletrajzi portreja zeneben elbeszelve. Es valoban: a Burroughs-darab peldaul szamtalan hangtoredeket (irogep, szamologep) vonultat fol az iro csaladi vagyonanak eredetere utalva, de folhangzik egy ragtime motivum is (Burroughs szulohelye St. Louis, ahol Scott Joplin leghiresebb muvei szulettek) es igy tovabb. Vagy mondjuk a Patricia Highsmith-reszben (Csigak es lezer P.H.-nek a cime) az irono hires csiga-maniaja kerul teritekre egy fenyerzekeny theremin, lezersugarak es nehany tucat csiga kozremukodesevel.
2 De a folsoroltak korantsem a legkulonosebb zeneszarszamok ennel a musique concrète tarsulatnal. Fonnallasuk 18 eve alatt lenyugozo listava bovult eszkoztaruk: rakok folerositett ideg(?)szovete, bibliak oldalainak zorgese, lelassitott futtyok es csok-cuppanasok, esocseppek koppanasa reztablakon, 5 dollaros (!) elektromos gitar, zsirleszivas operaciojanak zajai, frissen vagott haj surrogasa, patkanyketrecek, csatornaban megszolaltatott gitar, fetis ruhadarabok, mukristalyok porcelan tanyeron, lengyel (!) vonatok zakatolasa, dobfolszerelesre hajitott aszpirin tablettak, lelegezteto keszulek, veletlenszeruen kivalasztott hanglemezek, bogarak, kutyaugatas, lezeres szemoperacio hangjai, es meg sorolhatnam. Hagyomanyos(abb) hangszerek is foltunnek olykor-olykor persze: hegedu, bracsa, kurt, bendzso, csello, dobok, tuba, szintetizator, emberi hangok, ilyesmik.

Kulcsszavak: zene

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés