2010. 06. 16.
Futballisztika.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Bevallom, en igazan nem vagyok egy foci-rajongo. Sot: sportrajongo sem. A foci VB is meglehetosen hidegen hagy ugy altalaban, vagyis hagyott volna, ha itten nem lenne ennek (is) egy baromi mulatsagos politikai vetulete.

Ha eddig nem tetszettek volna tudni, most elarulom, hogy a foci VB (a "soccer", marmint) ballibsi osszeeskuvok talalmanya, hogy megrenditsek a tisztesseges amerikai futballrajongok hazafias elkotelezettseget, vagy legalabbis minimum az armanyos kulfoldi befolyas nyilvanvalo bizonyitekanak vagyunk tanui.

Az USA, ahol sokaig meg a nevet sem lehetett hallani a(z europai) focinak, vagy ha igen, akkor mindossze a "soccer=sucker" gunyparban mindossze, az elmult husz ev alatt tisztessegesen kezd folzarkozni a vilag futball-csapataihoz, olyannyira, hogy ma mar azert ossze lehet oket ereszteni akar a vilag elmezonyevel is. (Lasd, ugye, a minapi angolok elleni dontetlent, amin meg en is, mint abszolut erdektelen kivulallo, kisse megdobbentem, fokent, mert a meccs elott par nappal mar mondogattam John-nak, hogy na, lesz nemulass, jo lesz, ha egy feltucat gol alatt megussza a nagyszeru amcsi valogatott... Volt pofaraeses-em, mit mondjak.)

Na de inkabb a mokas dolgokrol.

A focista tabor folduzzadasa es a mostanaban tapasztalhato, szinte naprol napra novekvo rajongoi lelkesedes, ami korullengi a sportagat az USA-ban, nem kerulhette el termeszetesen a mindenre elszant es hazafiui valamint honleanyi gogtol eltelt ReichWing figyelmet sem. Es miutan nem hagyomanyos (ertsd: az o fogalmaik szerint nem "hazafias") sportrol van szo, azonnal be is inditottak a gozgepet. Jesszumpepi, veszelyben a kvintesszencialis amerikai jelkep, a football!

Allitolag, idezem, a "liberalis media sohasem erezte a 'kiveteles amerikaisagot' a magaenak - azt ugyanis, hogy az USA kivetelezett a nemzetek soraban, vezetoszerepet tolt be, es a jora valo torekves hajtoereje. Es nem tetszik [a liberalisoknak] Amerika szocializmus-ellenessege sem." Bezony, osszefuggenek itten a dolgok, kerem. Legalabbis a ReichWing media szerint. Meg azt is megtudhattuk mostanaban toluk, hogy a focit a "baloldal nyomatja orszagszerte az iskolakban" (valo igaz, mi is kaptunk roplapokat, hogy irassuk be Andrast "soccer"-re, na, most legalabb tudom, hogy honnan fuj a ballibsi szel!). Es ez meg nem minden! "Le akarjak nyomni a torkunkon!" - figyelmeztetnek ezek az eber patriotak. Na de! Na de, a ballibsiknek nem lesz am konnyu elbanni az igazak hadseregevel: "Nem szamit, hogyan akarjak eladni ezt nekunk, nem szamit, hany hires embert nyernek meg az ugynek, nem szamit, hany kocsma nyit ki koran, nem szamit, hany sor-reklamot futtatnak alatta, mi nem akarjuk a Vilagbajnoksagot, mi nem szeretjuk a Vilagbajnoksagot, mi nem szeretjuk a[z europai] futballt, semmi kozunk hozza..." - harsogja a ReichWing media egyik legprominensebb kepviseloje az egyik legnezettebb politikai adasban. (Csak erdekessegkeppen: a mar emlegetett USA-Anglia meccset tobben lattak, mint pl. a nagy hazafias hagyomanyokkal rendelkezo NBA dontoket; valamint: a tizenket ev alatti korosztalyban a focit jatszok szama ma mar nagyobb az USA-ban, mint a baseball-ozok, kosarlabdazok es amcsi focizok szama osszesen. Nyilvan ezert is kapaszkodhatott fol az amerikai valogatott - 90-ben meg az elodontoig sem jutottak el, de 8 evvel ezelott mar a negyeddontoig jutottak, es tavaly mondjuk Spanyolorszagot vertek meg egy kupan, a mostani VB selejtezokon pedig csoportelsokent jutottak tovabb; az elso ilyen nagyszamu focigeneracio eppen most lep a nagyjatekos eveibe.)

Hoppa! De alljunk csak meg egy csoppet a medianal...

Tessenek csak megtippelni, hogy melyik media-mogul all ezeknek a megatalkodott ballibsiknek alazatos szolgalataban... Eeeeegen. Murdoch ur, aki - jezusmariaszentjozsefazurban! - a ReichWing leghatalmasabb es legbefolyasosabb szocsovenek, a FauxNews-nak (is) a tulajdonosa, tortenetesen annak a csatornanak, amelyiken a fonti kis tirada is elhangzott... Eppen ennek a konglomeratumnak a focicsatornai azok, amelyek (most tessenek figyelni) a legtobb idot szentelik a(z europai) focira az osszes tevecsatorna kozul. Meg akkor vegyuk ide az ESPN-t is, amelyiknek a tarstulaja 80%-ban a kozismerten ballibsi (hehe) Disney Co., es amelyik amerikai tevecsatornaknal meg soha nem latott es hallott idomennyiseget szentel peldaul a mostani foci VB-re.

Itten kerem ketsegkivul ballibsi szocialista fondorkodas folyik, akarki meglassa, es a profiterdekeltsegnek ehhez semmi, de semmi koze, az tutkodudko. Igaz, eddig nem tudtam, hogy az amerikai fomusoridoben megjeleno oriascegek (itten mondjuk Coke vagy McDonald's meretre tessenek gondolni) reklamklipjeit nem a csillagaszati nezoszam (azaz az uzlet) motivalja, hanem a ballibsi beetetes, de hat istenem, jo pap holtig tanul. Ebbol itelve egy megatalkodott ballibsi, a.k.a. en, csak azt tudja mondani, hogy ugy tunik van remeny: holgyeim es uraim, a foci VB itteni nezoszamabol arra kovetkeztetek, hogy az USA-ban atvette a hatalmat a ballibsi tomeg. Ha megis tevednek, az kizarolag a ballibsi osszeeskuvok megtevesztesenek koszonheto.

De ha tovabb hallgatjuk a ReichWing folvilagosito eloadasait, azonnal feny derul a melyebb osszefuggesekre is. Hogyaszondja: "Az a gyanum, hogy az un. 'gyonyoru jatek' nem olyan gyonyoru az erre erzekeny amerikaiak szamara (...) a sportban a kiveteles kivalosagnak kell gyozedelmeskednie. Az a teny, hogy a[z europai] fociban ez az elv nem ervenyesul, termeszetesen magyarazatul szolgal arra, hogy miert eppen ez a sport olyan nepszeru Latin-Amerikaban es Europaban." Tovabb is van, mondjam meg (video link)? "...az a baj, hogy a[z europai] focit szegeny ferfiaknak es szegeny noknek talaltak ki" es most csak azert aruljak a gyanutlan, erzekeny, kivetelesen kivalo amcsiknak, mert "Amerika elbarnul". Namostan, ha sikerul eltekintenunk, ugye ennek a kijelentesnek a folhaborito rasszista jellegetol, azert arra kivancsi lennek, hogy ennek fenyeben mit mondana az illeto az amcsi futballcsapatokban tapasztalhato barnaboru jatekos-tulsulyrol. Valamint az is mokas, hogy az elmult evtizedek egyik legszilardabb jobboldali-konzervativ szavazoi kore eppen az un. "focista-mamakbol" (soccer moms) kerult ki - magat a fogalmat is egy konzervativ politikai tanacsado alkotta mellesleg.

Egyebkent az USA sikere engem mas miatt tolt el szomorusaggal. Most, hogy kiderult, hogy ebben van uzlet, nem is akarmilyen, es exponencialisan novekvo profit, iszonyatosan nagy penzeket olnek bele a sportba. Es tudjuk, mi tortenik, ha az USA elhatarozza, hogy atveszi a dominanciat mondjuk egy sportban... Tecccenek emlekezni, mi tortent, amikor kiharcoltak, hogy profik is szerepelhessenek az olimpiai kosarcsapatokban? Kis ido, es mar a fociban is kizarolag amerikai eredmenyekrol fogunk hallani.

Viszont legalabb lehet majd latni az itteni tevecsatornakon is.

Kulcsszavak: politológia

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés