2013. 07. 16.
Abszurdisztán.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Tombol a nyar, ilyenkor ki tud hosszu, kimerito posztokat irni? (Az olvasasukrol nem is beszelve.) Igy aztan most egy sorozat rovidke jon terveim szerint, sok mufajban. Ime az elso.

Kertek tolem konyvajanlot, legyen amerikai, szorakoztato, egyeni hangu, olvasmanyos meg mittudomen. Nem volt nehez ravagnom, hogy nyilvan Gary Shteyngart a megoldas. A pasas elkepeszto (es csak remelni tudom, hogy mar magyarul is hozzaferheto).

Ha mar elokerult, ujraolvastam a kedvencemet tole, az Absurdistan-t (Absurdistan, Random House Trade Paperbacks, 2007).

Shteyngart Szentleningradban (ahogy o hivja) szuletett, es leanykori neve Igor Szemjonovics, de mar pici koraban kivandoroltak az USA-ba. Az elozo mondat minden, de minden eleme benne van az osszes irasaban, megfejelve meg a kelet-europai zsido orokseggel/valosaggal/szatiraval.

Az Absurdistan-ban megjeleno gyilkos humoru angol (ertsd: brit) prozahagyomany es az amerikai eletmod irodalmi otvozete persze sokat koszonhet Nabokovnak, de peldaul a volt szovjet rendszer abszurd kiszamithatatlansaga es igazsagtalansaga miatti megbocsathatatlan duh, valamint a lebutitott amerikai pop-kultura elkeseredett imadata szinten nabokovi gyokeru. Shteyngart konyveben a hip-hop vilag (vagy inkabb a gangsta rap obszcenabb darabjainak hagyateka) kerul mindezek helyebe, es ezt a ‘mindent’ a Kelet gondolkodas nelkul, egeszben habzsolja be a regeny vilagaban anelkul, hogy a kovetkezmenyekkel kicsit is szamolna.

Masreszt a foszereplo, Misha Vainberg, az 1238. leggazdagabb orosz (maffiozo 'uzletember') 150 kilos orokose  a Haboru es beke Pierre Bezuhovjanak modern valtozata: gazdagsaga es ‘kozmopolitasaga’ miatt o az utolso, aki eszreveszi, hogy a haboru (es az orszag) bizony elveszett. (Akit erdekel a tortenet, es nem banja a spoiler-eket,  itt elolvashatja, mirol szol a regeny.)

Tovabb araszolva az orosz hagyomanyokon, azert ott kisert Bulgakov szelleme is Shteyngart regenyeben: allando a fenyegetes, hogy kitor a kaosz, de legalabbis eletre kel valamifele abszurd, csaloka fantazmagoria. Mindemogott persze a volt szovjet tagallamok kimeletlen kirablasa es megeroszakolasa all, es meg azt sem irhatom ma, 2013. nyaran, hogy semmi athallas nincs a mai magyarhoni viszonyokra…

P.S. Shteyngart twitjei hasonlo modon frenetikusak idonkent...

Kulcsszavak: irodalom

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés