2013. 04. 16.
A könyveknek megtiltani...
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Betiltott Könyvek Hete meg odebb van egy kicsit (hagyomanyosan szeptemberben rendezik az USA-ban), viszont reveteg webkalandozasaim elvezettek (ismet) arra az oldalra, ahol osszegyujtottek legtobbszor betiltott/betiltani akart konyveket, es a betiltasok okait. Még akar humorforrasul is szolgalhat.

Az egeszben az a vicc (na! na! na!), hogy (1) a 20. szazad masodik feleben es a 21 szazadban sem lassult le a betiltast kovetelok heve s elszantsaga (2) ha nem tudnank, hogy mit olvasunk, akar jelenkori magyar kultuszcezarok harcias cikkeinek kivonatai is lehetnenek - tukrei az alsagos, alszent es remes 'ertekmegorzesnek'.

Csak izelitoul (a betiltast kovetelok pontos foldrajzi helyet nem irom; mindegyik persze USA es fokent del - a pontos leiras a fonti linken elerheto):

Száll a kakukk fészkére (Ken Kesey)

1974-ben egy iskolabizottsag ugy dontott, hogy a regeny "pornograf" (WTF?!), es hogy "dicsoiti a bunozest, megrontja a fiatalokat, allatiassagoknak, bizarr eroszaknak es kinzasoknak, az emberi test foldarabolasanak, halalnak es emberek kiirtasanak a leirasat tartalmazza". Hogy ezek melyik konyvet olvastak, nem tudom, de hogy nem a Kesey-regenyt, az biztos.

2000-ben szulok tiltakoztak az egyik iskolaban a Száll a kakukk... ellen, mondvan, "a tanarok valogathatnak jobbnal jobb konyvek kozott, de ok ujra es ujra ezt a szemetet valasztjak". Lehetseges, hogy van valami oka ennek...?

Az ötös számú vágóhíd (Kurt Vonnegut)

1972-ben azert tiltottak be egy iskolaban, mert "vallasi dolgokat es azokra torteno utalasokat tartalmaz". Asztazérzékeny lelkuket.

Érik a gyümölcs (John Steinbeck)

1986-ban (meg még egy csomoszor) fokent az amerikai delen azt kifogasoltak, hogy a konyvben Isten nevet szajukra hiaba veszik, valamint Isten es Jezus nevet "folosleges es profan modon emliti a regeny, elfogadhatatlan szexualis utalasok kozepette".

A kedves (Toni Morrison)

2007-ben kihuztak egy halado (egyetemi elokeszito) angol kozepiskolai osztaly olvasmanylistajarol, mert ket szulo panaszt emelt a Pulitzer-dijas regeny ellen: szerintuk nem valo a kozepiskolasok kezebe egy olyan szoveg, amely "allatiassagok, rasszizmus es szexualis viselkedes" leirasat tartalmazza. Igy aztan helyette A skarlátbetűt valasztottak (Nathaniel Hawthorne). Ami, ugye, teljesen mentes mindenfajta szexualis viselkedes leirasatol...

Ne bántsátok a feketerigót (Harper Lee)

1996-ban levettek egy halado angol kozepiskolai osztaly kotelezo olvasmany listajarol, mondvan: "ellentmond a kozossegi ertekeknek". Miutan mindez messzi delen tortent, azon tunodom, hogy vajh' mely ertekekre is gondolhattak ottan...?

2006-ban egy altalanos iskolaban ez volt az ok: a konyv rasszista esemenyeket ir le, amik "rasszista gyuloletet, faji megosztast es elkulonitest" ideznek, es amik "a feher felsobbrenduseget propagaljak". Rossz hirem van: a konyv "mondanivaloja" eppen ennek az ellenkezoje lenne...

Zabhegyező (J.D. Salinger)

1963 - kozepiskolasok szulei kertek a betiltast: a regenyt "feher-ellenesnek" es "obszcennak" titulalva. Hogy obszcen, azt meg talan latom is az o nezopontjukbol (es tortenelmi korszakukbol) de hogy "feher-ellenes"...?!

2001-ben egyszeruen "mocskos, mocskos konyv" cimen probalta elhallgattatni egy iskolabizottsagi tag.

Míg fekszem kiterítve  (William Faulkner)

1991-ben javasoltak a betiltasat, miutan ket iskolabizottsagi tag azt allitotta, hogy aggaszto a szoveg kozonseges nyelvezete es...ööö.... dialektusa (?!).

Búcsú a fegyverektől (Ernest Hemingway)

1980-ban egy iskolakorzet egyszeruen "szex-regenynek" titulalta... Hát...
Kulcsszavak: irodalom, USA

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés