2013. 04. 10.
New York, a paradicsom.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):

Most zeneljunk.

Bálint Eszterrol van szo. A Stranger Than Paradise-os Balint Eszterrol. A vilag (tudomasom szerint) elso jelentos (elso generacios!), NYC-ben elo enekesnojerol/hegeduesrol/szinesznojerol. Nagyon szeretem.

Kabe a 90-es evektol van benne a new york-i - nem is tudom: avantgarde funk? egy folkba ojtott bohém? - zenei vilagban, ami oly kozel all a szivemhez. Mar itt eltem jocskan, amikor - persze Jarmusch urugyen - folfedeztem az 1999-ben kiadott elso cd-t (Flicker cimut), aztan nagy szunet (es oriasi siker), es jott a masodik 2004-ban, a meg jobb Mud. Azota zenelget es szerepelget itt ott, jo par eve nem hallottam rola, nem tudom, mit csinal mostanaban. Kar.

Most ugye arrol kellene (?) irnom, hogy kire is emlekeztet Bálint Eszter enekesno es dalszerzo. Az okosok szering eszembe kell jusson mondjuk egy kicsit Patti Smith, meg az utobbi evek Tom Waits-e (az a mostani, vontatott, kisse bagyadt, latszolag - de csak latszolag! - szeteso, vagyis inkabb igy jo: darabokbol epitkezo Tom Waits), meg hat Suzanne Vega rezzenestelen szovegmondos enekere is emlekeztet, meg mittudomen meg kire. De leginkabb senkire nagyon.

Nem is erdemes ezen tornunk a buksinkat. Inkabb hallgassuk Bálint Esztert (Good Luck - a Mud cimu albumrol).

...es picit lebegjunk ebben a furcsa zenei vilag legtereben, sulyosan is sulytalanul, a kisse disszonans gitarhangban (a hatterben mintha vibrafon - vagy mi - szolna?), meg az idonkent teljesen varatlan es kibogozhatatlan, megfejthetetlen izék (ebreszto orak talan?). Még ideologiat is gyarthatunk hozza: ebben a "minden-mindennel-megy-mert-mindegy" vilagban, ahol elunk mostanaban, valahogy jogosnak es kierdemeltnek erezzuk ezt a varatlanul osszehordott hangkupacot, mit is varnank kevesebbet valakitol, aki a szulei avantgarde szinhazaban nott fol,*** belecsoppent a kesoi 70-es es korai 80-as evek NY-janak furcsa "no-wave" eletebe, hangos sikert aratott Jarmusch 84-es mozijaban, es mindezt 15 eves kora korul...?

Ime meg egy dal a Flicker cimu albumrol (Amsterdam Crown), aztan ki-ki eldontheti, hogy mitol olyan zsenialis ez a no. Mert - ne kerulgessuk itt konnyen es derus szivvel osztogatott szavamat - az: zsenialis.

_________________
*** Az edesapja Bálint István - Bálint Endre fia, es a Szerb Antal rokonsagot se feledjuk! -, kesobb a Halász Péter-féle tarsulat (a kesobbi Squat) szinesze. Koltokent: Arthur és Franz, Magveto, 1972, meg volt egy kotete, miuan hazament Amerikabol, akkor is, az nem volt annyira jo.

 

Kulcsszavak: zene

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés